Wraz z laktozą, gluten jest uważany za złoczyńcę żywnościowego chwili dla tych, którzy chcą schudnąć – a dieta bezglutenowa zyskała siłę nawet wśród tych, którzy nie są na nią uczuleni lub nietolerancyjni. Gluten jest białkiem roślinnym obecnym w pszenicy, owsie, życie, jęczmieniu, słodzie oraz we wszystkich produktach, w których przygotowaniu użyto jednego z tych składników, takich jak ciasta, chleby, pizza oraz napoje fermentowane, np. piwo.
Spożywanie tego białka przez osoby z alergią lub celiakią wywołuje reakcję autoimmunologiczną, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, powodując biegunkę, gazy, wzdęcia i inne objawy, takie jak drażliwość, skurcze mięśni, wysypki skórne, anemię, a także ryzyko rozwoju raka jelita. Nawet ci, którzy rodzą się bez choroby, mogą później napotkać problemy.
W diecie bezglutenowej konieczne jest zastąpienie pokarmów zawierających gluten produktami pozbawionymi tego białka, takimi jak: ryż i jego pochodne (mąka ryżowa), kukurydza i jej pochodne (mąka kukurydziana, mączka kukurydziana i skrobia kukurydziana), ziemniak (skrobia ziemniaczana), maniok (mąka z manioku, sour polvilho, sweet polvilho).
Produkty spożywcze dozwolone na diecie bezglutenowej
Tapioka, fasola, quinoa, chia, siemię lniane, kukurydza, produkty mleczne, ziemniaki, ryż, orzechy, nasiona, maniok, owoce, warzywa, mięsa i zboża produkowane m.in. bez pszenicy, jęczmienia i słodu. Czy dieta bezglutenowa sprawi, że schudnę?
Skojarzenie, jakie wiele osób wiąże gluten z obrzękami ciała, nie jest błędne. Zatrzymanie płynów jest często oznaką odurzenia. Przy usuwaniu “toksyny” następuje deflacja.
Tak czy inaczej, należy wyjaśnić, że sam gluten nie jest odpowiedzialny za przyrost masy ciała, ale nadmierne spożywanie pokarmów, które go zawierają, takich jak chleb, herbatniki, pizze i ciasta. Dlatego osoby, które chudną po usunięciu glutenu z diety, nie chudną przez wykluczenie tego białka, ale dlatego, że ich spożycie kalorii jest niższe.
Według Regionalnej Rady Dietetyków dietę tę powinny stosować jedynie osoby z celiakią, w której występuje nietolerancja organizmu w stosunku do glutenu, co może powodować zmiany w ścianie jelita, które mogą skutkować upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych. zobacz tutaj
Wady? Nie ma żadnych dowodów naukowych potwierdzających, że wykluczenie tego białka u osób, które nie mają nietolerancji na gluten, pomoże im schudnąć.
Stosować dietę czy nie?
Z fizjologicznego punktu widzenia usunięcie glutenu z diety nie powoduje szkody, ale należy go zastąpić zróżnicowaną żywnością, o dobrej wartości odżywczej, aby uniknąć braku ważnych dla zdrowia składników odżywczych”. W tym przypadku warto zainwestować w spożycie tapioki, mąki ryżowej, słodko-kwaśnej, kukurydzy, manioku i gryki.
Przed zapuszczaniem się w nietypowy schemat odżywiania, ideałem jest skorzystanie z pomocy dietetyka, aby uzyskać naprawdę bezpieczne i skuteczne wytyczne.
Propozycja na menu bezglutenowe
Śniadanie
- Opcja 1: 1 szklanka (200 ml) witaminy z awokado (awokado ubite z mlekiem ryżowym lub odtłuszczonym. Jeśli lubisz, posłódź stewią lub 1 łyżeczką cukru demerara) + 1 funkcyjna tapioka (przygotuj ciasto z gumą tapiokową i nasionami chia i podawaj z cienką warstwą masła)
- Opcja 2: 1 placek quinoa z 1 łyżką galaretki z czerwonych owoców bez cukru + 1 filiżanka herbaty z imbirem i cynamonem (lub innej herbaty do wyboru)
- Opcja 3: 1 naczynie zwykłego odtłuszczonego jogurtu (lub jogurtu sojowego) z 1 małym pokrojonym bananem, 5 pokrojonymi truskawkami, 1 łyżką bezglutenowej granoli i 1 łyżką miodu
- Opcja 4: 1 szklanka soku detox (2 liście jarmużu zmiksowane z 8 czerwonymi winogronami, 200 ml wody kokosowej i 1 mały kawałek imbiru) + 1 kromka chleba bezglutenowego z 1 łyżką twarogu, 1 mżawką oliwy z oliwek i suszonymi ziołami (oregano, tymianek)
- Opcja 5: 1 szklanka (200 ml) odtłuszczonego mleka (lub mleka ryżowego) z cynamonem + 1 jajecznica z przyprawami termogenicznymi (szafran, czarny pieprz) i odrobiną soli
Poranna przekąska
- Opcja 1: 1 filiżanka herbaty z hibiskusa (lub innej herbaty do wyboru) + mieszanka orzechów (1 pekan, 2 orzechy nerkowca, 5 sztuk gojiberry + 1 łyżka / deser niesolonych pestek dyni).
- Opcja 2: 1 filiżanka różnorodnych owoców z 1 łyżką płatków quinoa (lub amarantusa)
- Opcja 3: 1 filiżanka zielonej herbaty (lub innej herbaty według własnego uznania) + 1 batonik suszonych owoców (lub nasion)
- Opcja 4: 1 filiżanka herbaty mate (lub innej ulubionej herbaty) + 4 marchewki + 2 orzechy brazylijskie
- Opcja 5: suchá (sok + herbata): zmieszaj 1 szklankę (200 ml) mrożonej herbaty rumiankowej z 1 plasterkiem imbiru i sokiem z 1 mandarynki (lub pomarańczy).
Lunch
- Opcja 1: mieszana zielona sałatka (sałata, rukiew wodna, rukola) i plastry pomidora + 2 łyżki brązowego ryżu + 1 średni filet (120 g) z ryby w papierowej torbie z shimeji i brokułami + 1 cienki plasterek ananasa
- Opcja 2: mieszana zielona sałatka do woli z 2 łyżkami tartego buraka + 2 łyżki brązowego ryżu + 1 mała łuska fasoli + 1 pieczone udko (bez skóry) z sokiem pomarańczowym i rozmarynem
- Opcja 3: mieszana sałatka zielona z plasterkami ogórka i rzodkiewki + 1 talerz makaronu bezglutenowego (kukurydzianego lub z ciecierzycy) z brokułami i czosnkiem + 1 średni filet (120 g) z grillowanej piersi kurczaka + 1 cienki plasterek melona
- Opcja 4: cienko pokrojona sałatka z endywii z 1/2 filiżanki (herbata) pokrojonego w kostkę arbuza i 1 łyżką (deser) opiekanych nasion sezamu + 1 mały pieczony słodki ziemniak z rozmarynem i skórką + 1 średni filet (120 g) grillowanego czerwonego mięsa (zad, polędwica) z plasterkami pora + 1 mała pomarańcza
- Opcja 5: mieszana sałatka zielona z 6 pomidorkami cherry, 4 małymi buffalo mozzarellas i 2 oliwkami + omlet z kostkami piersi indyka (lub wybrane warzywa) + 1 czerwona śliwka