Ryby, obok mięsa, warzyw i zbóż stanowią kluczowy składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być rozmaity. Dzisiaj, w stworzonym przez nas kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod rozmaitymi postaciami. Ma prawo to być stereotypowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, ale również ryba pieczona, grillowana, przygotowywana na parze. Inne potrawy rybne, to legendarne potrawy ze śledzi solonych, których jest co najmniej tyle odmian, ile regionów.

Odpowiednio każda osoba, jaka w jakiś sposób absorbuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Mnóstwo jada się sałatek śledziowych, a nieraz świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się również ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po doborowego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeżeli pragniesz nabyć je w solidne cenie, koniecznie zajrzyj na hurtownia rybna. Niestety ryby nie należą do towarów tanich, przede wszystkim ryby lepszych rodzajów.

Dawniej słynny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą raczej drogą. Najtańsze są rodzime płotki i sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Specjaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, bowiem są one sztucznie hodowane i, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze dobrze karmione. U co wrażliwszych konsumentów zjedzenie mięsa pangi sprawia odczyn alergiczny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like

WordPress – czemu bardzo dobrze się nadaje do wykonania strony internetowej

Jedną z istotniejszych kwestii przy tworzeniu stron internetowych jest wybór odpowiedniej technologii.…

Gadżety reklamowe – dlaczego warto ich używać

Jedną z podstawowych rzeczy w sprzedaży będzie przekonanie klientów, żeby zechcieli oni…