W branży gastronomicznej oraz firmach zajmujących się przetwórstwem spożywczym wykorzystuje się dedykowane urządzenia do oddzielania tłuszczu od reszty ścieków. Tego typu rozwiązanie chroni kanalizacyjne systemy przed zapychaniem się i zakłóceniami przepływu. Separator tłuszczu działa na zasadzie różnicy gęstości substancji – cząstki tłuszczu mają mniejszą gęstość niż woda, dzięki czemu unoszą się na górze i tworzą na powierzchni cieczy warstwę, pozostawiając oczyszczoną wodę w dolnej części zbiornika.
Zatrzymywany tłuszcz gromadzi się w osobnej komorze, a pozbawione tłustych zanieczyszczeń ścieki można bezpiecznie odprowadzić do kanalizacji. Z upływem czasu w separatorze zaczyna się zbierać coraz większa ilość tłuszczu, co stopniowo zmniejsza jego wydajność i może prowadzić do całkowitego zapchania. Osadzający się na ściankach urządzenia tłuszcz zaczyna twardnieć, zmniejszając pojemność użytkową urządzenia, a w co się z tym wiąże także jego wydajność. Regularne czyszczenie separatorów pozwoli ograniczyć nieprzyjemne zapachy, jakie pojawiają się, gdy zgromadzony tłuszcz będzie się rozkładał.
Stare złogi tłuszczu fermentują i mogą też wydzielać nieprzyjemną woń, która może przedostawać się do pomieszczeń. Poza tym nieoczyszczony separator może stać się siedliskiem różnych mikroorganizmów i bakterii, co stwarza zagrożenie sanitarne i prowadzić może do problemów w czasie ewentualnej kontroli. Przegląd separatorów wykonywany być powinien zgodnie z ustalonym przez producenta harmonogramem, przeważnie co 2-4 tygodnie, w zależności od sposobu użytkowania danego urządzenia.
+Tekst Sponsorowany+