{W czasie wytwarzania żywności konieczne jest zapewnienie odpowiednich standardów związanych z bezpieczeństwem. Bardzo ważne przede wszystkim jest to, aby nic niepożądanego nie zostało umieszczonego w opakowaniu. I nie chodzi tu tylko o zanieczyszczenia chemiczne czy biologiczne, lecz również o metalowe przedmioty, które także mogą się w żywności znaleźć. Oczywiście nikt celowo ich tam nie będzie dawał, ale wystarczy że odłamany zostanie jakiś kawałek nakrętki czy śruby, aby pojawiły się problemy.
Dlatego przy produkcji żywności] detekcja metali jest bardzo ważna, i stosowana być powinna zawsze jak to jest wymagane. separacja metalu najczęściej jest realizowana za pomocą specjalnych urządzeń z magnesami. Zależnie od rodzaju sprawdzanych materiałów same magnesy mogą mieć zróżnicowaną formę.
Tego typu urządzenia sprawdzają się najlepiej w przypadku materiałów sypkich, przy silnym polu magnetycznym wszystkie metalowe elementy są przyciągane do separatora. Niestety separacja metalu za pomocą magnesów jest skuteczna wyłącznie w przypadku metali wykazujących właściwości magnetyczne. Przy miedzi, mosiądzu czy stopów aluminium urządzenia magnetyczne nie będą się sprawdzać, dlatego należy użyć innych metod. W ostatnim czasie rosnącą popularność zaczynają zyskiwać urządzenia wykorzystujące promieniowanie rentgena. Pozwalają one na detekcję również nieżelaznych metali, a poza tym są w stanie wykryć praktycznie każde zanieczyszczenie, bez pochodzących od metalowych podzespołów zakłóceń.
Urządzenia do detekcji posiadają różną czułość, zależnie od tego, gdzie mają być używane. W przypadku branży spożywczej będzie się wymagało, żeby czułość ta była jak największa, gdyż nawet najmniejsze drobiny mogą być dużym zagrożeniem. Standardem przy urządzeniach z magnesami neodymowymi jest wychwytywanie drobin o wymiarze kilkudziesięciu µm, co zapewnia naprawdę wysoki poziom bezpieczeństwa. Z separatorów magnetycznych korzystają zarówno ogromne koncerny produkujące żywność, jak również mali, lokalni wytwórcy.